Misschien heb je er wel eens over nagedacht om je hypotheek over te sluiten. Er zijn weinig mensen die zoveel spaargeld hebben dat zij in staat zijn om een woning in één keer te betalen. Een hypotheek afsluiten is dan de oplossing om toch een huis te kunnen kopen. Maar wat als je jaren geleden een hypotheek hebt afgesloten welke op dit moment geen gunstige voorwaarden meer heeft. Dan kun je de hypotheek oversluiten. Op deze manier leen je het geld van een andere aanbieder en kun je gebruik maken van de gunstigere voorwaarden van deze aanbieder.
Waarom hypotheek oversluiten?
Je hypotheek oversluiten kan best veel voordelen hebben. Zo kan het je hypotheeklasten verlagen omdat de stand van de hypotheekrente al een flink poosje aanzienlijk laag is. Ook kan het je meer zekerheid geven over je maandelijkse hypotheeklasten omdat je de rente eventueel vast kunt zetten. Zo weet je dus zeker dat je de aankomende jaren die rente blijft betalen. Als je momenteel een woekerpolis hebt, heeft oversluiten ook heel veel voordeel. Een beleggingshypotheek of een levenhypotheek zijn vaak heel onvoorspelbaar en daarom mag de bank ze tegenwoordig niet langer afsluiten. Wél kan het zo zijn dat je hier op dit moment nog aan vastzit. Als dit het geval is kan oversluiten je meer stabiliteit geven.
Wanneer heeft oversluiten zin?
Je hebt inmiddels een goed beeld van wanneer oversluiten mogelijk interessant kan zijn, maar wanneer heeft het nou echt zin? Heel plat gezien is er slechts één regel voor oversluiten en dat is dat het niet duurder mag worden dan je huidige hypotheek. Als je een lagere rente kunt krijgen, is het belangrijk dat je de kosten van het oversluiten zelf meerekent. Gelukkig zijn er veel online tools om je hierbij te helpen, zodat jij gemakkelijk kunt controleren of oversluiten zin heeft voor jou.
De kosten van oversluiten
Je hypotheek oversluiten is niet gratis. Maar waar bestaan de kosten eigenlijk uit? De kosten van oversluiten bestaan uit taxatie kosten, de kosten voor de notaris, het advies, bemiddelingskosten en uit de boete die de bank jou oplegt. De prijs van deze boete varieert. Gelukkig kun je met behulp van een online tool eenvoudig controleren hoeveel het oversluiten je gaat kosten. Het totale plaatje kost meestal rond de 15 duizend euro. Op de lange termijn is de kans echter groot dat je goedkoper uit bent.